בניה כפרית בישראל

מדינת ישראל היא מהמדינות הצפופות בעולם מרבית האוכלוסיה מתרכזת במטרופולינים הגדולים חיפה-תל אביב באר שבע ירושלים כשבטווח שטח  חקלאי פתוח מנוקד בישובים כפריים קיימים.

תכנית תמ"א 35 סימנה את המגמה הכללית בישראל של ציפוף המגורים בישראל תוך שמירה על רצף שטחים פתוח,  עיבוי את הישובים הכפריים הקיימים, תוך שמירה על אופיים הכפרי  ע"י  הגדלת מס התושבים וציפוף הבניה  בשטח המגורים (המחנה). במטרה לשמר על המרחבים הפתוחים סביב.

תכנית זו הגדירה את הקיף הגידול של כל ישוב כפרי ע"י הגבלת מס יחידות הדיור והגדרת הצפיפות המקסימלית לדונם בהתאם לגודל אופי ואזור. הוספת יחידת דיור נוספת לנחלה ופרימת המבנה  המשפחתי ההיסטורי שלה הם המשך ישיר של מדיניות זו, המאפשרת לאוכלוסיה חדשה לגור במושב ולבני המושבים להמשיך להתגורר בהם.

 

 

.

הנגזרות של תכנית  זו היא השינויים הנערכים בתוכניות המתאר של הישובים החקלאיים בשנים האחרונות, במטרה להתאימם  לאורך החיים במדינת ישראל היום, ובעתיד ולתת מענה לצרכים המשתנים:

הגדלת אזור המגורים בנחלה עד 2.5 דונם

הגדלת זכויות הבניה בנחלה כל שיתאימו ל3.5 יח"ד

(הוספת שטחי שרות , בניה  וכניסה נפרדת למרתף וכו)

שמירה על  המשק החקלאי

העצמת התיירות הכפרית

הוספת אפשרות לאזור עבודה מהבית.

יצירת מוקדי תעסוקה צמודים לישובים

הוספת שטחי מסחר בישובים

הוספת שבילי אופניים

פישוט תהליכי ה פיצול של מגרש מהנחלה.

מכיוון שהנחלות נמצאות בבעלות  קק"ל/רמ"י  ומוחכרות לבני המושבים  תכנון הנחלה והתשלומים צריכים לעבור גם  דרך רמ"י ולהתאים לאחד משני  מהמסלולים ההיוון המוצעים. לכל חלופה תכנונית יש השלכות. ולכן במקביל לתכנון יש לבדוק עליות מול שמאי/עו"ד ולקבל החלטה מושכלת בהתנהלות מול רמ"י..  

כבר בתחילת התכנון יש להכין תוכנית כללית לפיתוח הנחלה לאורך זמן בהתאם להתקדמות תוכניות מתאר התב"ע והמצב המשפחתי והכלכלי של בעל הנחלה. תוכנית זו היא כלי עבודה וגם דרישה המוכתבת בתמ"א 35.

ומנגד נחלה במושב היא אפשרות לבנית בית או מקבץ בתים למשפחה מורחבת על מגרש גדול בצמוד לשטח חקלאי/ כפרי פתוח.  בניגוד לבניה במרחב העירוני.

הבחירה שלי להתמקד בבניה כפרית נובעת מהחיבור שלי לטבע והרצון לתכנן מבנים המנצלים משאב של נוף פתוח נהנים ממנו וחוגגים אותו.

 

תפקיד הבית לגונן עלינו מפני כוחות הטבע ולהיות מקלט ומפלט מהעולם שסביב, אך בו זמנית יש גם את הצורך להיות חלק מהסביבה, להנות  מהאויר, האור, הרוח, האדמה והשמש והשתנותם לאורך עונות השנה. יש  להתחשב בהם בתכנון ולאפשר מצבי ביניים בהם אנו גם מוגנים וגם חלק מהסובב אותנו. זוהי הזדמנות לתכנן בית מגורים עם פרוגרמה מורכבת המשלבת עבודה ומגורים יחד.

שתפו

חייגו עכשיו